جرم حمل دستگاه فلزیاب در ایران قانون حمل و نگهداری فلزیاب

آیا داشتن فلزیاب جرم است بررسی نکات مهم

مطابق تبصره ماده 19 قانون مجازات اسلامی، درجه هفت تلقی و رسیدگی به این جرم در صلاحیت مستقیم دادگاه کیفری دو است و دادگاه کیفری دو پس از رسیدگی، حکم به مجازات متهم به ضبط فلزیاب را صادر می‌کند. اقتصادآنلاین - طه سراج‌الحق؛ طبق ماده واحده قانون مصوب اسفند سال ۷۹، ساخت، خرید و فروش، نگهداری، تبلیغ و استفاده از هر گونه دستگاه فلزیاب و همچنین ورود آن به کشور، منوط به اخذ مجوز از‌ سازمان میراث فرهنگی کشور است و دستگاه‌های اجرایی برای انجام وظایف خاص سازمانی خود از شمول این قانون مستثنی هستند. یکی از پرسش های رایج در خصوص دستگاه فلزیاب، مبنی بر این است که مجازات حمل و نگهداری فلزیاب در قانون چیست؟ برای پاسخ به این پرسش، باید تبصره 2 ماده واحده "قانون ضرورت اخذ مجوز برای ساخت، خرید و فروش، نگهداری، تبلیغ و استفاده از دستگاه فلزیاب" را مورد بررسی قرار داد.

یگان حفاظت میراث فرهنگی تمامی تبلیغاتی را که در فضای مجازی و حقیقی برای خرید و فروش این دستگاه‌ها می‌شود، تحت‌نظر دارد و با افرادی که به‌صورت غیرقانونی اقدام به خرید و فروش کنند، برخورد می‌کند. برای انجام هرگونه فعالیت مرتبط با فلزیاب، از جمله خرید، فروش، حمل و نگهداری، باید مجوز قانونی از سازمان میراث فرهنگی دریافت شود. بدون این مجوز، هرگونه اقدام در این زمینه به عنوان جرم تلقی می‌شود و فرد متخلف به مجازات قانونی محکوم خواهد شد. ماده ۸ ـ تمام دستگاه‌های فلزیاب که به علت تخلف از مفاد قانون یا این آیین‌نامه از سوی مراجع ذی‌صلاح ضبط شده یا می‌شوند، ‌در اختیار سازمان میراث فرهنگی کشور قرار می‌گیرد. این سازمان می‌تواند آن‌ها را به اشخاصی که دارای مجوز خرید هستند با رعایت مقررات مربوط، بفروشد. داشتن فلزیاب به خودی خود جرم نیست، اما استفاده و نگهداری از این دستگاه‌ها بدون مجوز قانونی می‌تواند به جرم تبدیل شود.

برای نگهداری فلزیاب نیز باید مجوز لازم از سازمان میراث فرهنگی دریافت شود. اگر فردی فلزیاب را بدون مجوز نگهداری کند، دستگاه او توقیف خواهد شد و ممکن است به مجازات محکوم شود. در تبصره ۲ این ماده واحد آمده که متخلفان از مفاد این قانون به ضبط و مصادره دستگاه مذکور محکوم می‌شوند.

در ایران، به‌ ویژه در مناطق باستانی و تاریخی، جستجوی گنج با استفاده از فلزیاب‌ها محبوبیت زیادی دارد. اما این کاربرد ها باید تحت نظارت قوانین خاصی انجام شوند تا از تخریب آثار باستانی و سوء استفاده‌ های احتمالی جلوگیری شود. پ ـ نداشتن محکومیت از سوی مراجع قضایی به اتهام حفاری غیرمجاز یا سایر جرایم مرتبط با میراث فرهنگی در مورد اشخاص حقیقی و مدیران اشخاص حقوقی. ب ـ تایید نیاز به استفاده از دستگاه‌های فلزیاب از اداره کل بازرگانی استان محل کسب. برای استفاده از فلزیاب در هر یک از کاربردهای فوق نیاز به مجوز دستگاه فلزیاب وجود دارد. چنانچه بدون داشتن مجوز از این دستگاه استفاده کنید، دستگاه شما توقیف و ضبط خواهد شد.

تصور کنید دو نفر با یکدیگر توافق می‌کنند تا در یک ساعت مشخص به یک خانه قدیمی بروند و در آنجا عملیات کشف فلز را انجام دهند. یک روز قبل ‌از زمان سرقت، همسایه آن‌ها موضوع ساخت فلزیاب را به پلیس گزارش می‌دهد. در صورتی ‌که پلیس فلزیاب را از منزل آن‌ها کشف کند، مرتکبان به مجازات جرم ساخت فلزیاب محکوم خواهند شد. در شرایطی که اجسام فلزی در زیر خاک، پشت دیوار یا محل‌های دیگر پنهان یا مفقود شده باشند، از این دستگاه برای پیدا کردن آن‌ها استفاده می‌شود. زمانی ‌که دستگاه فلزیاب در اطراف دیسک خود، فلزی را کشف کند، شدت میدان مغناطیسی با تغییراتی مواجه خواهد شد. در این حالت دستگاه با هشدار دادن این موضوع و ایجاد صدا، کشف فلز را اعلام می‌کند.

‌متخلفان از مفاد این قانون به ضبط و مصادره دستگاه مذکور محکوم می‌شوند و چنانچه این دستگاه در حفاری غیرمجاز به قصد کشف اموال فرهنگی - تاریخی مورد استفاده قرار گیرد علاوه بر مجازات فوق، مرتکب به یک سال تا سه سال حبس محکوم می‌شود. افرادی که قصد خرید یا فروش فلزیاب را دارند، باید این فعالیت‌ها را تحت نظارت قانونی و با مجوز انجام دهند. در غیر این صورت، ممکن است به جرم خرید و فروش غیرقانونی فلزیاب محکوم شوند. به طور کلی، افرادی که قصد دارند از طلایاب استفاده کنند، باید مجوز های لازم را از مراجع مربوطه دریافت کنند. این مراجع شامل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و همچنین نیروی انتظامی هستند. افرادی که بدون مجوز اقدام به حمل یا استفاده از دستگاه کنند، ممکن است با جریمه‌ های مالی یا حتی مجازات‌ های سنگین‌ تری مواجه شوند.

برای جلوگیری از بروز مشکلات قانونی، ضروری است که قبل از هرگونه استفاده، خرید، فروش یا نگهداری فلزیاب، مجوزهای لازم را از سازمان میراث فرهنگی دریافت کنید. از طرفی، طبق قانون مجازات اسلامی، هر گونه استفاده غیر مجاز از دستگاه‌ های کاوش و حفاری در مناطق باستانی و تاریخی می‌ تواند به جریمه نقدی، حبس، و ضبط دستگاه منجر شود. طبق ماده ۵۶ قانون حفاظت و بهره‌ برداری از میراث فرهنگی کشور، افرادی که بدون مجوز در مناطق تاریخی به جستجو و حفاری بپردازند، به جزای نقدی و حبس محکوم می‌ شوند. یکی از سوالات رایج در میان افرادی که به کاوشگری علاقه دارند، این است که آیا حمل فلزیاب جرم است؟ جواب این سوال بستگی به شرایط مختلف دارد. بر اساس قوانین ایران، استفاده از دستگاه ها بدون داشتن مجوز قانونی جرم است.


فلزیاب ونکویش 540
فلزیاب ونکویش 540 پرو
فلزیاب ویا گلد
فلزیاب وی ال اف
فلزیاب وایتس
فلزیاب وگا
فلزیاب وایتس xlt
فلزیاب ونکویش ۵۴۰
فلزیاب هخامنش
فلزیاب هوکر